Hold din havedam ren med et godt filter

Hold din havedam ren med et godt filter

Det er flot og hyggeligt at have en dam i haven, hvor du  har fisk, der svømmer rundt. Men fisk sviner også, og for at de skal kunne overleve i din havedam, er det vigtigt, at du har et havedamsfilter. Det er nemlig med til at rense vandet, så der ikke er så mange bakterier og alger i det, og så der bliver ved med at være masser af ilt i vandet til fiskene.

Om foråret  kan dit filter godt være længe om at komme i gang med at virke. Faktisk kan det tage helt op til en måned, før det virker. Du kan derfor hjælpe filteret på vej ved at købe noget filterstart til det. Det er en bakterimasse, der er med til at gøre, at filteret arbejder hurtigere. 

Hvis du vil købe havedamsfilter og filterstart på nettet, er det en god ide for dig, at du går ind på hjemmesiden koimad.dk. De har et stort udvalg af forskellige former for filterstart, og du kan dermed nemt finde den, som du gerne vil bruge. For mange er det nemmere for dem at danne sig et overblik over et stort varelager, når de ser de små billeder på nettet frem for at skulle prøve at overskue en propfuld reol nede i butikken. 

Når du skal finde et filter, er det vigtigt, at du tænker over, hvor meget vand der er i din havedam, og hvor mange fisk der er i den. Du skal kunne rense cirka alt vandet i havedammen på to timer. Har du et bassin på 5000 liter vand, skal havefilteret altså kunne klare 2500 liter i timen. 

Det er meget forskelligt, hvor meget fisk sviner. Koi fisk sviner for eksempel langt mere end guldfisk. Hvis du har mange fisk i din dam, bør du lægge 25 % til vandmassen. Mange fisk kræver nemlig, at vandet bliver renset oftere.